Joensuu

Joensuun bunkkerimuseo Virrantaus 7, 80140 Joensuu http://bunkkerimuseo.jns.fi

Joensuun Marjalan kaupunginosassa voi tutustua talvi- ja jatkosodan vaiheisiin ainutlaatuisella tavalla. Museoalueella on nähtävillä Salpa-aseman eli Salpalinjan linnoitusrakenteita kuten kaksi entisöityä teräsbetonibunkkeria, taisteluhautoja ja panssarikiviesteitä. Bunkkereihin on koottu Salpalinjan historiaa esittelevä näyttely sekä sota-ajan esineistöä.

Pohjois-Karjala linnoitettiin osana 1200 kilometriä pitkää puolustuslinjaa. Pohjois-Karjalan puolustuksesta vastasi IV Armeijakunta. Linnoitustyöt aloitettiin IV Armeijakunnan alueella elo–syyskuussa 1940.

Joensuun Marjalaan rakennettiin yksi yhdistetty konekivääri- ja panssarintorjuntatykkikorsu sekä yksi konekiväärikorsu. Molempiin bunkkereihin suunniteltiin asetilojen lisäksi majoitustilat kahdellekymmenelle miehelle. Marjalan kaksi bunkkeria ovat ainoat valmiiksi saadut teräsbetonikorsut Pohjois-Karjalassa.

Sodan jälkeen bunkkerit jäivät unohduksiin, mutta ne löydettiin uudelleen 1990-luvun alussa. Teräsbetonibunkkerit kunnostettiin Joensuun kaupungin ja Puolustusvoimien yhteistyönä. Bunkkereihin asennettiin sähkölämmitys ja valaistus. Ympäristön taisteluhaudat entisöitiin. Joensuun bunkkerimuseo avattiin yleisölle Marjalan asuntomessujen yhteydessä vuonna 1995. Museoalue nimettiin Veteraanipuistoksi vuonna 2003.

Bunkkerimuseo sijaitsee Joensuun keskustasta noin 7 kilometriä Kuopion tietä (valtatie 17 ja 23) Marjalan eritasoliittymään, josta opastus bunkkerimuseolle.

Avoinna kesäaikaan.  Muina aikoina sopimuksen mukaan.

Pääsymaksullinen. Opastukset ja museon avaaminen aukioloaikojen ulkopuolella ovat maksullisia (pääsylippu + opastusmaksu).

Tarkemmat aukioloajat ja pääsymaksutiedot ks. http://bunkkerimuseo.jns.fi

Ryhmä- ja opasvaraukset: Carelicumin lipunmyynti puh. (013) 267 5222

Lisätietoja: Joensuun kaupunki | Pohjois-Karjalan museo Museoamanuenssi Erkki Matikainen Puh. 050 341 9503 Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.